dieta, a tarczyca

Dieta, a tarczyca

Tarczyca, to cichy motor naszego ciała. Reguluje ona metabolizm, temperaturę, bicie serca.  
Nadczynność tarczycy może doprowadzić do nagłego spadku masy ciała, arytmii, potliwości i nerwicy. Niedoczynność z kolei objawia się poprzez uczucie zmęczenia, wzrost masy ciała, zaparcia, wypadanie włosów.
Czynnikami mającymi wpływ na funkcjonowanie tarczycy są: geny, stres, zanieczyszczenie środowiska oraz dieta. 

Dieta przy niedoczynności tarczycy

Po pierwsze, wybieraj produkty bogate w jod, selen i cynk.

  • Algi morskie, ryby i skorupiaki

Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy potrzebny jest jod. Jeżeli nie dostarczysz jej wystarczającej ilości tego pierwiastka, możesz doprowadzić do niedoczynności. Badania wykazały, iż u osób mieszkających na terenach oddalonych od morza,  częściej występują schorzenie powiększonej tarczycy. 

  • Produkty mleczne

Jedna szklanka mleka  pozwoli zaspokoić nam  ⅓ dziennego zapotrzebowania naszego organizmu w jod, a szklanka jogurtu 1/2. Warto szukać mleka wzbogacone w witaminę D, gdyż u osób chorujących na niedoczynność tarczycy często także występują jej niedobory.
Innym produktem zawierającym jod oraz witaminę D jest ser, zwłaszcza cheddar. W jego jednym plasterku znajduje się 12 mikrogramów jodu oraz 7 IU witaminy D.

  • Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie są świetnym źródłem innego pierwiastka potrzebnego do sprawnego funkcjonowania tarczycy- selenu. Na podstawie francuskich badań z 2003 roku wywnioskowano, iż u kobiet przyjmujących większe ilości selenu występuje mniejsze ryzyko zachorowań na tarczycę, niż u reszty. Ponadto, dziennik Clinical Endocrinology z 2013 roku podaje, iż selen może także odwrócić skutki chorób Hashimoto i Gravesa-Basedowa.

  • Wołowina, drób i jajka

Cynk także odgrywa sporą rolę  funkcjonowania tarczycy. Zbyt mała ilość tego pierwiastka łatwo może przyczynić się do jej niedoczynności.  
Jedno duże jajko zawiera 16% dziennego zapotrzebowania na jod i 20% na selen. Pamiętaj, iż żółtko jest najcenniejsze.

  • Jagody

Dieta wspierająca tarczycę musi zawierać także dużą ilość antyoksydantów. Jedno z badań (Turcja 2008 rok) wskazuje na to, iż u tych właśnie osób poziom wolnych rodników jest wyższy niż u osób bez tego schorzenia. Najcenniejszymi źródłami antyoksydantów, według Nutrition Journal z 2010 roku, są truskawki, jeżyny, jagody goji i żurawina.

Przeczytaj inne, ciekawe wpisy o korelacji między jedzeniem, a zdrowiem:

Walka z cellulitem - czego unikać?
Zgaga, a dieta