Dieta montignaca

Dieta Montignaca

Dieta Montignaca stworzona została z myślą o osobach, które dążą do skutecznej oraz trwałej utraty masy ciała, obniżenia ryzyka chorób serca i cukrzycy.
Na diecie Montignaca główny nacisk kładziony jest na zmianę naszych dotychczasowych przyzwyczajeń, edukację dietetyczną, oraz dokonywanie mądrych wyborów spożywczych.

Główne zasady diety Montignaca

  • styl odżywiania może zapobiec wydzielaniu się zbyt wysokiej ilości insuliny /hormonu odkładającego tłuszcz/;
  • spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym powoduje dłuższe uczucie sytości i utrzymanie zbliżonego poziom energii przez cały dzień; 
  • należy wybierać produkty spożywcze ze względu na ich wartości odżywcze;
  • należy spożywać minimum trzy posiłki dziennie z których najobfitszym powinno być śniadanie, a kolacja najskromniejszym;
  • należy spożywać nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • należy unikać tłuszczy nasyconych; 
  • należy spożywać produkty naturalne i nieprzetworzone;
  • nie należy łączyć węglowodanów i protein w jednym posiłku; 
  • owoce należy jeść osobno, nie łączyć ich z innymi produktami spożywczymi; 
  • ilość spożywanych protein nie powinna przekraczać 1,5 g/1 kg masy ciała;
  • program Montignaca podzielony jest na 2 etapy.
    Faza utraty masy ciała. Spożywane produkty skupione są wokół tych o indeksie glikemicznym równym 50 i niższym. Celem jest niedopuszczenie do pojawienia się nagłych skoków poziomu cukru, oraz obniżenie apetytu.
    Faza stabilizacji masy ciała. Jest mniej restrykcyjna niż etap poprzedni, ale gwarantuje utrzymanie osiągniętych rezultatów.

Zalety i wady diety Montignaca

+ jest świetnym pomysłem dla każdego, gdyż opiera się na zasadach zdrowego odżywiania; 
+ nie wymaga liczenia kalorii; 
+ obniża poziom cukru we krwi; 
+ jest zróżnicowana. Nie eliminuje żadnej grupy produktów spożywczych; 
+ zmniajsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, 
+ można zrzucić od 5-18kg w ciągu 4 miesięcy.
+ badania ukazały, iż po osiągnięciu wagi optymalnej efekt pozostaje trwały, bez efektu jojo; 
+ zmniejsza razyko zachorowania na cukrzycę typu 2;
+ zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby układu sercowego;
- wymaga większych nakładów finansowych.
- wymaga dyscypliny, większych nakładów czasu i wysiłku w poznanie indeksu glikemicznego spożywanych produktów.

Skorzystaj z oferty najlepszego cateringu dietetycznego w Gliwicach.

Przeczytaj również:
DIETA BOGATORESZTKOWA