
Lista produktów o właściwościach nowotworowych
Każdego roku obserwujemy wrost liczby osób cierpiących na nowotwory.
W 1990 roku zachorowalność w Polsce wynosiła 83,4 tysiąca.
W 2013 roku liczba ta zwiększyła się do 156,5 tysiąca.
Według Krajowej Rady Ludności zachorowalność na raka w roku 2025 wyniesie 175 tysiąca osób.
Prognoza ta brzmi przerażająco, dlatego poniżej zamieszczamy kilka pomocnych wskazówek w profilaktyce antynowotworowej.
Jedz produkty o właściwościach antynowotworowych
- Pomidor. Zawiera w sobie likopen (karoten), jeden z najsilniejszych związków o działaniu przeciwutleniającym. Aby zmaksymalizować właściwości pomidora, należy go ugotować. Jedząc 2 pomidorowe posiłki tygodniowo możesz zredukować ryzyko zachorowania na raka prostaty nawet o 25%.
- Czosnek. Zawiera allicynę, substancję czynną o działaniu antybiotycznym. Badania sugerują, iż ma on zdolność blokowania rozwoju komórek rakowych. Naukowcy badają szczególnie jego wpływ na rozwój raka przełyku i żołądka.
- Brokuł. Zawierają sulforafan, przeciwutleniacz. Jedząc brokuły można zmniejszyć ryzyko zachorowalności na raka piersi, macicy, wątroby, płuc, jelita grubego, prostaty. Dla maksymalizacji efektów naukowcy sugerują, by jeść brokuły w połączeniu z produktami zawierającymi mirozynazę (musztarda, rzodkiew, rukola, wasabi, warzywa kapustne). Brokuł należy gotować na parze przez 3-4 minuty. Inne sposoby przygotowania (gotowanie, pieczenie) powodują utratę sulforafanu, na skutek czego traci on także antyrakowe właściwości.
- Siemię lniane. Zawierają lignany, związki należące do grupy fitoestrogenów. Mają one właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe. Regulują one także gospodarkę hormonalną organizmu. Poprzez jedzenie siemienia lnianego zmniejszamy poziom estrogenu, a tym samym zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka piersi.
- Kurkuma. Zawiera kurkuminę (polifenol), mającą działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antynowotworowe i chemoprewencyjne.
- Ryby. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają ryzyko mutacji komórek.
- Jagody. Zawierają kwas elagowy (polifenol), mający silne działanie antyoksydacyjne, antymutogenne i przeciwzapalne. Według badań prowadzonych na Uniwersytecie Medycznym Karoliny Południowej stwierdzono, iż kwas elagowy hamuje podział komórek nowotworowych oraz powoduje ich obumieranie.
- Zielona herbata. Zawiera katechiny (flawanol), będący bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, skóry, płuc, okrężnicy i przełyku.
Dodatkowe wskazówki
- Badaj się systematycznie.
- Zaprzestań niezdrowych nawyków: palenia, picia, jedzenia żywności przetworzonej.
- Zmień dietę na zróżnicowaną i bogatą w antyoksydanty. Nutridieta Catering dietetyczny w swoim menu uwzględnia składniki o właściwościach antynowotworowych.
- Unikaj cukru.
- Dbaj o swój system odporniościowy (monitoruj poziom witaminy C i witaminy D w organizmie).
- Bądź aktywny fizycznie.
- Unikaj stresu i praktykuj techniki relaksacyjne.
Przeczytaj również:
DIETA BOGATORESZTKOWA