Holandia i jej przysmaki
Holandia jest państwem słynącym z pięknych krajobrazów, rozwiniętego rybołówstwa, wysokiego poziomu hodowli bydła, oraz trzody chlewnej. Holendrzy jedzą chętnie i często, nawet do sześciu razy dziennie. Spożywają Oni sporą ilość mięsa, mleka oraz jego przetworów. Sery holenderskie (ser edamski i gouda), cieszą się popularnością na całym świecie, a w kuchni holenderskiej można znaleźć je pod każdą postacią.
Kuchnia holenderska- czego warto spróbować?
- Groente soep met kaas- zupa jarzynowa z fasolą, kapustą, cebulą, porem, śmietaną i serem.
- Hollandse ertwensoep- zupa z zielonego grochu.
- Bruine bonensoep- zupa z brązowego grochu.
- Koninginnesoep- zupa królowej, z kurczaka, mąki i śmietany.
- Gebakken konijn- pieczony królik w winie.
- Panharing- śledzie smażone.
- Gekookte verse haring- śledzie gotowane.
- Ansjovissaus bij haring- sos sardelowy do śledzi.
- Spruotjes met kaas- brukselka z serem.
- Stamppot- danie jednogarnkowe np. ziemniaki, jarmuż, wędzona kiełbasa.
- Hutspot- “garnek bałagan”, puree z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli.
- Hete bliksem- puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli, jabłek i gruszek.
- Appelgebak- placek z jabłkami i cynamonem, podawany na ciepło.
- Oliebollen- pączki.
Przepis na holenderskie pączki
Składniki:
250 g mąki
15 g drożdży
80 g rodzynek
20 g skórki pomarańczowej
20 g skórki z cytryny
1 jabłko
1 jajko
1 szkl mleka
Szczypta soli
Tłuszcz do smażenia
Krok za krokiem:
- Z mąki, rozpuszczonych drożdży w mleku, jajka i soli wyrób ciasto.
- Do ciasta dodaj utarte jabłko (bez skórki), skórkę cytrynową oraz pomarańczową.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
- Rozgrzej tłuszcz w głębokim naczyniu i za pomocą dwóch łyżek nabieraj ciasto i upuszczaj delikatniej na rozgrzany tłuszcz.
- Po równomiernym usmażeniu, wyjmij je na talerz za pomocą łyżki “cedzakowej”.
- Serwuj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Przeczytaj również:
Wodorosty, sake i sushi - poznaj kuchnię japońską!