Dieta odkwaszająca

Dieta odkwaszająca

Równowaga kwasowo-zasadowa to jeden z kluczowych mechanizmów regulujących prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu.  Brak homeostazy może prowadzić do wystąpienia przewlekłych schorzeń i nowotworów. Z tego względu coraz bardziej popularna staje się dieta odkwaszająca organizm, która bogata jest w dania o odczynie zasadowym. Produkty używane w tej diecie nie są drogie, ani trudno dostępne. Wystarczy wiedzieć, z czego stworzyć swój odkwaszający jadłospis. W dalszej części wpisu podpowiadamy, co jeść, aby odkwasić swój organizm.

Nasz organizm lubi środowisko zasadowe. Poziom ph krwi powinien być równy 7,365

Objawy zakwaszonego organizmu:

  • Bóle: głowy, mięśni, reumatyczne, 
  • Stany zapalne,
  • Osłabienie i brak energii, 
  • Problemy ze skórą, paznokciami i włosami, 
  • Białawy lub żółtawy nalot na języku,
  • Nieprzyjemny zapach z ust,
  • Skłonność do próchnicy,
  • Problemy układu trawiennego: refluks, zaparcia, zespół drażliwego jelita, podrażniona śluzówka, 
  • Brak odporności immunologicznej,
  • Zaburzenia hormonalne,
  • Depresja i uczucie zdenerwowania.

Przyczyny zakwaszenia organizmu?

  • Zbyt wielki stres,
  • Spożycie mięsa w nadmiarze,
  • Żywność przetworzona (słodycze, nabiał),
  • Brak, lub zbyt wielka aktywność fizyczna,
  • Nałogi (papierosy, alkohol, kofeina),
  • Niedobór minerałów alkalizujących (potas, magnez, wapń),
  • Odwodnienie organizmu.

Dieta odkwaszająca organizm

Przeprowadzanie kuracji odkwaszającej organizm zaleca się każdemu, przynajmniej 2 razy w roku. Polega ona na spożywaniu posiłków skomponowanych wprost proporcjonalnie do wzoru: 80% produktów zasadotwórczych i 20% kwasotwórczych. Poniżej podajemy małą ściągę, którą można posłużyć się przy układaniu jadłospisu.

Produkty neutralne PH 7,0

Świeże masło, śmietana, serwatka, jogurt naturalny, oleje roślinne.

Produkty wysokozasadotwórcze PH 9,0-8,1

Warzywa: bakłażany, dynia, cukinia, czarna rzodkiew, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak surowy, soki warzywne, grzyby.

Owoce: kiwi, arbuz, ananas, figi, daktyle, winogrona, soki owocowe świeże (niesłodzone).

Produkty średniozasadotwórcze PH 8,0-7,1

Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, szczaw, szpinak gotowany, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por.

Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado.

Produkty słabozasadotwórcze PH  do 7,0

Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu.

Owoce: wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, śliwki.

Inne produkty: zielona herbata, oliwa, migdały, maślanka, wytrawne wino, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej lniany, sól morska, mleko kozie, mąka orkiszowa, komosa ryżowa, gryka, amarantus, kasza jaglana, woda alkaliczna, stewia, cukier brzozowy, miód pszczeli, woda z cytryną.

Inne uwagi:

Do terapii można także włączyć kąpiele odkwaszające z solą EPSOM,  masaże odkwaszające, oraz umiarkowaną aktywność fizyczną.

Zapoznaj się z ofertą cateringu dietetycznego dla Krakowa.

Na podstawie:
Biernat A., Dieta, która żywi i leczy

Przeczytaj również:
DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA