kapusta warzywna głowiasta

Kapusta warzywna głowiasta

Kapusta warzywna głowiasta, roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie. Mamy do wyboru jej dwa rodzaje: białą lub czerwoną (kolor nadają jej antocyjany).

Właściwości lecznicze kapusty

Już w starożytnym  Rzymie była uznawana za roślinę dietetyczną i leczniczą. Jest dobrym źródłem witaminy B1, B2, B3, B5, B6, C , E, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i manganu. 

Sposób przygotowania kapusty

Bardzo popularną formą przygotowania kapusty jest jej kiszenie. Kiszenie zachodzi poprzez jej zasolenie i fermentację. Spożywanie kiszonej kapusty znacząco wzmacnia nasz system odpornościowy.
W czasach dalekomorskich wypraw odkrywczych, na statkach kapitanów takich jak: Krzysztof Kolumb, Vasco da Gama, Ferdynand Magellan, Willem Barents, Horatio Nelson, wielkim problemem był szkorbut. Jest to choroba wywołana niedoborem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Wskutek zachorowań na tę przypadłość umierało 30-50% załogi. W 1740 roku, z wyprawy powróciła tylko co piąta osoba załogi admirała George’a Ansona. Stopniowo na statkach wprowadzono obowiązek jedzenia owoców i warzyw, a kiszona kapusta ze względu na swój długi okres przydatności do spożycia stała się jednym z bardziej popularnych produktów zabieranych w morze.

Przeczytaj również:
CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? O ROLI ZIEMNIAKÓW W NASZEJ DIECIE