Dieta Pudełkowa

Sirt


Dieta SIRT (inaczej dieta SirtFood lub Adele), zwana również dietą sirtuinową, to program dietetyczny, który oparty jest na produktach zawierających sirtuiny, czyli białka opóźniające proces starzenia, przyspieszające metabolizm, mobilizujące organizm do samonaprawy i odmładzające. Dieta SIRT polega na ograniczonym spożyciu kalorii w połączeniu z zielonymi koktajlami, bogatymi w aktywatory sirtuin, grupę białek enzymatycznych mających zdolność wyciszania określonych genów. Sirtuiny wpływają między innymi na proces starzenia, transkrypcji, apoptozy, stany zapalne oraz odporność na stres. SIRT dieta składa się w dużej mierze z produktów pochodzenia roślinnego, takich jak warzywa, owoce oraz zioła i przyprawy. To nie tylko dieta wspomagająca odchudzanie, ale też sposób odżywiania niosący za sobą wiele prozdrowotnych właściwości. Program składa się z 3 części:

- etap I - trwa 3 dni, każdy dzień składa się z 3 koktajli sirtuinowych i 1 stałego posiłku (max. 1000 kcal)

- etap II -  trwa 4 dni, każdy dzień  składa się z 2 koktajli sirtuinowych i 2 stałych posiłków (max. 1500 kcal)

- etap III - trwa 14 dni, każdy dzień  składa się z 1 koktajlu sirtuinowego i 3 stałych posiłków (ok. 1500 kcal)

Etap III można kontynuować dłużej, aż do osiągnięcia celu. Po zakończeniu 3 etapu zaleca się kontynuowanie diety bogatej w sirtuiny.

Szczegółowy opis diety znajdziesz na naszym blogu w artykule Dieta SirtFood.


Preferowana data dostawy

Ilość

Etap

Opakowanie

Etapy diety SIRT

Dieta SIRT food skutecznie chroni przed spalaniem tkanki mięśniowej, a wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Według założeń dwóch brytyjczyków, Googensa i Mattena, jednocześnie twórców diety, dzieli się ją na określone etapy. Przez pierwsze trzy dni należy ograniczyć przyjmowane kalorie do 1000 kcal. W tym czasie spożywamy 3 koktajle, ewentualnie zupy plus jeden stały posiłek. Na pierwszym etapie wykluczamy jedynie produkty przetworzone i niezdrowe, dlatego nie jest to działanie restrykcyjne. W dniu czwartym, piątym, szóstym oraz siódmym kaloryczność ta wynosi już 1500 kcal. Nie ma zatem obaw, że może ona wzrastać stopniowo, na przykład o 50 kcal tygodniowo. Liczba koktajli zmniejsza się do 2, natomiast stałych posiłków - rośnie. Mogą one zawierać dowolne składniki, jednak takie, które zwiększą działanie sirtuin. Trzeci etap trwa 14 dni - składa się ze spożywania koktajlu sirtuinowego i 3 stałych posiłków o kaloryczności ok. 1500 kcal. Etap ten można kontynuować jednak dłużej niż wspomniane 14 dni, aż do osiągnięcia celu.

Produkty sirtuinowe

Tym, co wyróżnia dietę SIRT oraz proponowany przez nas catering, jest obecność składników aktywujących białka sirtuinowe. Wspomagają one detoksykację organizmu oraz regenerację komórek. Znajdziemy je w takich produktach, jak jarmuż, cebula, jeżyny, żurawina, soja, natka pietruszki, rukola, brokuły, nasiona chia, orzechy włoskie, bób. SIRT foods to niezaprzeczalnie zdrowe produkty, przede wszystkim pochodzenia roślinnego oraz bogate w składniki odżywcze. Wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zapobiegają też powstawaniu chorób cywilizacyjnych.

Dieta SIRT i jej rezultaty

Założenia diety SIRT wiążą się z krótkotrwałym, ale drastycznym obniżeniem kaloryczności, co do której niektórzy mogą mieć przeciwwskazania. Z początku można doznawać uczucia głodu, drażliwości czy zmęczenia. Wykazano jednak, że w ten sposób aktywowany jest gen młodości i szczupłości. Ponadto okres ten nie trwa długo, tylko trzy dni, więc nie pozbawi organizmu ważnych składników odżywczych.

Według autorów opisywanej diety, podczas jej stosowania można zrzucić średnio 3 kg w tygodniu. Oprócz utraty wagi SIRT może wiązać się również z innymi korzyściami zdrowotnymi, jak stabilizacja poziomu cukru we krwi, poprawa stanu skóry i poziomu energii. Stosowanie diety SIRT ma na celu spowolnienie procesów starzenia się organizmu, przyspieszenie metabolizmu, w tym spalania tkanki tłuszczowej, regulację poziomu glukozy i insuliny w organizmie oraz aktywację hormonów tarczycy. Dodatkowo produkty sirtuinowe, wchodzące w skład diety dezaktywują wolne rodniki, będące przyczyną wielu schorzeń, takich jak choroby nowotworowe, układu krążenia czy skóry. Ponadto biorą udział w procesach naprawczych uszkodzonego materiału genetycznego. Dieta SIRT została przez nas opisana również w artykule blogowym.

Przepisy dla diety SIRT

Jednym z podstawowych posiłków diety SIRT jest koktajl. Może on zawierać różne warzywa. Menu diety SIRT składa się również z posiłków stałych. Przepisy dla diety SIRT z łatwością znajdziesz w Internecie i dobierzesz względem swoich preferencji. Przykładowy jadłospis diety SIRT może wyglądać w następujący sposób:

Koktajl

Składniki:

  • Jarmuż 75 g
  • Rukola 30 g
  • Pietruszka 5-10 g
  • Seler naciowy 150 g
  • Imbir świeży – plaster
  • Pół zielonego jabłka
  • Sok z połowy cytryny
  • Matcha w proszku - pół łyżeczki

Sposób przygotowania:

Warzywa i owoce umyj, a następnie pokrój. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Gotowe!

Stały posiłek - sałatka z wędzonym łososiem, czerwoną cebulą i kaparami

Składniki:

  • 60 g łososia wędzonego
  • ⅓ cebuli czerwonej
  • 1,5 łyżki kaparów
  • garść sałat
  • garść rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać w piórka, oliwę wymieszać z przyprawami oraz sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć rukolę, sałatę, położyć tuńczyka, cebulę, kapary. Skropić sosem z oliwy.

Obiad - kalafior z groszkiem

Składniki:

  • ćwierć kalafiora
  • 50 g słodkiego groszku
  • ćwierć puszki ciecierzycy (60 g netto)
  • 2 daktyle
  • 25 ml bulionu warzywnego domowej roboty
  • łyżka jogurtu
  • pietruszka
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • sok z limetki

Sposób przygotowania:

Umyj kalafior i podziel go na różyczki. Podsmaż na patelni z olejem sezamowym przez 5 minut, dopraw, a następnie zalej bulionem. Odcedź ciecierzycę. Pokrój groszek na pół i daktyle w kosteczkę. Umyj i posiekaj pietruszkę. Zmieszaj ją z jogurtem, sokiem z limetki i przypraw. Połącz składniki, polej dressingiem. Smacznego!

Dieta pudełkowa to cieszący się rosnącym zainteresowaniem trend w dietetyce, który ma na celu promocję zdrowego odżywiania wśród wszystkich osób, także zabieganych i niemających wystarczająco dużo czasu na przygotowywanie i regularne spożywanie posiłków. Tego typu diety wybierają też osoby, które chcą znacząco poprawić jakość swojego zdrowia, czuć się i wyglądać lepiej. NutriDieta oferuje gotowe posiłki, sporządzane pod czujnym okiem dietetyka, dopasowane do indywidualnych potrzeb, które pozwalają poprawić samopoczucie, zdrowie i wyrobić nowe, pozytywne nawyki związane z codzienną dietą. Zachęcamy do bliższego zapoznania się z naszą ofertą cateringową.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.